Представители на основните вероизповедания у нас създават комитет за бъдещи съвместни инициативи


На 28 март 2006 г. заседанието в Светия Синод между архиереите на Българската православна църква и представители на различните вероизповедания у нас продължи близо два часа. След срещата бе разпространено изявление, прието и подписано от участниците. Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в качеството си на говорител на Светия Синод, представи резултатите от срещата и отговори на журналистически въпроси.

Представителите на основните вероизповедания у нас създават инициативен комитет, който ще заседава постоянно и ще определя темите и датите на бъдещите съвместни инициативи. За днешната първа по рода си среща, посветена на религиозния мир и зачитането на религиозните права и свободи у нас, получихме специални поздравления от президента Георги Първанов, заяви митрополит Дометиан.

„Слава Богу, у нас не е заплашен религиозният мир, защото ние сме една толерантна страна. Ставаше дума за карикатурите, които дадоха основание на екстремисти да разбунят света, да опожаряват обществени сгради, посолства, да насаждат ненавист”, заяви пред журналистите митрополит Дометиан.

Целта е подобни срещи да станат традиция и представителите на всяко вероизповедания да имат право да задават темите и проблемите за обсъждане.

Отбелязването на Международния ден на детето – 1 юни ще бъде една от първите инициативи на новосъздадения комитет.

„Днес се даде едно хубаво предложение, на 1 юни да отпразнуваме Деня на детето, под егидата на светата вяра” – уточни за медиите Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан.

В тази връзка специално за Православие БГ Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митропилит д-р Кирил, председателстващ заседанията на Св. Синод, коментира, че тази инициатива е доказателство за усилията на Българската православна църква, както и на всички основни вероизповедания в България да запазят обществения мир, обръщайки поглед към най-голямата ценност – семейството и децата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...