Представяне на книгата на проф. Фелми във Велико Търново



В Православния библиотечно – информационен център на Фондация “Покров Богородичен” при Великотърновския университет беше представена книгата “Въведение в съвременното православно богословие”. Представянето направи  гл. ас. д-р Свилен Тутеков, който е един от преводачите.

Според него, “Книгата на проф. Фелми дава повод да говорим за съвременното православно богословие, за неговото развитие, тенденции, значими представители, за проблемите, които то поставя. Повод за подобен разговор можем да открием и в един специфичен феномен в различни църковни среди днес – особения тип нео-гносеомахия, който култивира презрително отношение към богословието. Тази нео-гносеомахия се ражда в лоното на индивидуалното психологическо преживяване на църковността, което гледа с надменност и презрение към богословския труд и подвиг, който св. Максим Изповедник вижда като “път” за придобиване и ядене на “хляба на богословието” (Отговор към 4 въпрос на Таласий).

Тази нео-гносеомахия се подхранва от “харизматичния” патос на полуграмотни и незрели хора, за които претенциите да бъдат значими в Църквата подкопават всяко богословско свидетелство за вярата и живота в Църквата. Затова днес можем да чуем призиви за отхвърляне на “монопола на дипломираното бездарие” или мнения, че “библеистиката напр. няма отношение към личното спасение”. И в двата случая прозира дълбокото неразбиране на автентичния богословски етос на Православната църква, защото богословието никога не налага монопол, а лично проблемът за “личното спасение” в същността си остава проблем на нечие протестантско минало, а може би и настояще. Подобни настроения са симптом за дълбоката шизофрения между богословието и църковния живот и книгата на проф. Фелми е чудесен повод да говорим по тази тема…”

Представянето предизвика интересни дискусии и бяха обсъдени много въпроси, възникнали в процеса на изложението. Присъстващите на срещата преподаватели и студенти решиха да се срещнат отново, за второ обсъждане на книгата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...