Предстои връчването на наградите в Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“



Изтече крайният срок за участие в Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“. Конкурсът се провежда за втора поредна година и се организира от Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-порталът Православие.БГ.

Тази година конкурсът е свързан и с един специален повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина! Тя е открита през 1998 г. и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома.
По случай 20-годишнината на Библейската библиотека този месец Богословският факултет ще бъде домакин на Библейска конференция, в която ще вземат участие утвърдени имена на българската и чуждестранната библеистика.

На 12 октомври (петък) от 17 ч. в аулата на Богословския факултет на Софийския университет, когато ще бъде заключителният ден на конференцията, ще се състои и тържественото връчване на наградите от конкурса „Вечната книга и ние“. Организаторите отправят покана за събитието към всички участници в конкурса!

Участници в две възрастови групи ( ученици от 8 до 12 клас и над 19 години) писаха по следните теми, посветени на библейските послания:

Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)

Давидовото покаяние в Псалом 50

За познанието, което трупа тъга според Книга на Еклисиаста

„…който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан 8:7) – за осъждането на ближния и новозаветните послания

„…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2)

Притчата за Блудния син ((Лук. 15:11-32)

Най-добрите есета ще бъдат определени от жури в състав: доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във ФЕГ и асистент по българска литература в СУ, и Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ.

Ще бъдат връчени следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:

. Първа награда – 300 лв.
. Втора награда – 200 лв.
. Трета награда – 100 лв.
. Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)

До края на октомври отличените есета в тазгодишния конкурс предстои да бъдат публикувани в Православие.БГ.

Отзвук от миналогодишното връчване на наградите може да видите тук.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...