Предстои дискусия за езика и мисията на Църквата с участието на Русенския митрополит Наум



Ruse

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Ще се моля с духа си, но ще се моля и с ума си; ще пея с духа си, но ще пея и с ума си (I Кор.14:15)

В навечерието на Рождество поредицата дискусии „Православие и съвремие“ на интернет портала Православие.БГ гостува на Русе. Отправяме покана към русенци заедно да поговорим по темата на декемврийската ни среща: „Езикът на Църквата. Мисия и съвременност“.

Руският християнски мислител Сергей Фудел казва в своите записки: „Може би цялата задача на нашето отиващо си поколение е именно в това да предаде на младите християни чувството за разсъмване, чувството за наближаване на времената“. Какъв е езикът на проповедта, чрез който Църквата предава своите вечни послания на света? Пречка ли е богослужението не на съвременен български език за пълнотата на преживяването и съучастието в светата Литургия? Това ще са част от въпросите, на които ще потърсим отговори заедно с основните участници в събитието – един архипастир на Църквата и един представител на най-младото поколение богослови.

В рамките на срещата ще бъде представен и документалният филм „Песен и молитва“, посветен на църковната музика и светата Литургия. Филмът е насочен най-вече към младото поколение зрители, за да го поведе по мистичния път на православната вяра и богослужението на Църквата.

Участници

parvaliturgia (15)Негово Високопреосвещенство
Русенски митрополит Наум

 

 

 

пламен-ивановПламен Иванов
докторант по богословие
към Шуменския университет, филолог
|

 

Модератор

Пламен Сивов
изпълнителен директор на
фондация „Покров Богородичен“

 

 

Къде: Русе, Пленарна зала на Община Русе (пл. Свобода 6)
Кога: 19 декември (петък) 2014 г., 17:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...