Предстои премиера на книгата „Основи на църковната живопис“



mitrovich-cover1СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

На 26 март издателство „Омофор“ отправя покана към ценителите и специалистите по християнско изкуство за премиерата на книгата „Основи на църковната живопис“ на сръбския иконограф доц. Тодор Митрович.

Авторът е художник и преподавател по иконография в Белградската академия за иконопис и консервация към Сръбската православна църква. Той е и член на групата от преподаватели по иконография от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, наречена EIKONA, която предава опита си на студенти в различни университети.

„Тодор Митрович балансира между традицията и иновацията, между почитта къмTodor Mitrovic старите майстори иконописци с тяхната опитност и изключителни постижения и – тежненията към обновление на иконографския метод, каквито усилия, разбира се, съществуват, но не всякога са безспорни или приемливи. Да споменем тук и вълненията на автора, че храмовото изкуство очаква обновление, разбира се, под санкцията на богословската каноничност на Църквата“, пише по повод изданието редакторът Венета Дякова.

Книгата впечатлява и с богато илюстрираните примери от историята на християнската иконография. Тя е наръчник, предназначен за студентите по християнско изкуство, но е интригуваща и за всеки, който открива в красотата на иконата копнежа по божествената светлина.

Един енциклопедичен труд, посветен на опита на старите майстори и на въпросите за мястото на иконописта в съвремието от перспективата на вечния живот.

Книгата ще бъде представена от: проф. д-р Елена Генова от Института за изследване на изкуствата към БАН, Тодор Енчев – научен редактор на книгата, преподавател по християнско изкуство в Православния богословски факултет на Великотърновския институт, и редактора Венета Дякова. Очакваме ви!

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 26 март (четвъртък), 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...