Президентът на Република България се срещна със сънародниците ни в храма „Св. Кирил и Св. Методий“ в Берлин и Хамбург



Президентът на Република България Румен Радев бе на тридневно посещение в Република Германия по покана на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер. Визитата, изпълнена с редица срещи, започна на 15 май със среща на президента с представители на българската общност в посолството на страната ни в Берлин. Там освен домакините от посолството, начело с Нейно Превъзходителство посланик г-жа Елена Шекерлетова, президентът бе посрещнат и от Негови Високопреосвещенства Антоний, митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия и Николай, Пловдивски митрополит, придружаван от Негови Преосвещенства Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковски манастири.

Визитата на президента на Република България в Германия приключи на 17 май със среща с българската общност в енорийския храм „Свв. Кирил и Методий“ в Хамбург. Денят, в който се почита паметта на Светите Баташки мъченици, чиито Свети мощи бяха положени в храмовия олтар преди броени седмици при освещаването на черквата, ще се запомни от енориашите като историческа дата. В Хамбург Румен Радев бе посрещнат от двамата енорийски свещеници Кръстин Апостолов и Яков (Явор) Щурм, и както повелява българската традиция – с питка с шарена сол, поднесена от български деца от един от българските танцови състави в града „Здравец“.

Посещението на високо равнище в православния ни храм бе открито с пасхалното песнопение “Христос Воскресе“ в изпълнение на църковния хор, след което президентът Румен Радев се обърна към българите, дошли и от други северногермански провинции специално за срещата с държавния глава. Той сподели радостта си, че България и Германия се радват на добро партньорство, в основата на което е залегнало голямо доверие, изградено през годините на голям успех в икономиката, търговията, науката и др. Президентът изтъкна важната роля на ханзейския град, в който се намират централите на фирма Аурубис като „пример за социална отговорност към България“, както и на Луфтханза Техник. Президентът благодари на българските граждани за успехите им, които постигат във всички обществени сфери и подчерта, че техният успех на чужда земя е именно базата за успеха на България.

Един от най-емоционалните моменти бе несъмнено когато държавният глава връчи на 88-годишния почетен консул на Република България проф. д-р Герд-Винанд Имайер почетния знак на президента като израз на признание за цялостния му принос към развитието на българската общност в Северна Германия през последните 30 години, през които той с подкрепата на съпругата си Петра Имайер допринася за укрепването на българската диаспора в Северна Германия, както и за създаването на най-важните институции за сънародниците ни извън граница – училище и църква. „Скъпи Герд, ти си един от нас“ – развълнувано се обърна към него водещата на събитието д-р Виолета Караиванова – дългогодишен сътрудник в консулството, както и в посолството в Берлин. Румен Радев подчерта важната роля на проф. Герд-Винанд Имайер за стимулирането на икономическия, политическия, културния и обществен диалог между България и Германия.

Почетен гост на събитието бе и дъщерята на първия български консул в Хамбург – госпожа Райна Герова де Перейра. Събитието успя да събере представители на всички български организации в Хамбург – църковната община като домакин на срещата, българското училище, организатори на изборните секции в града, консултанти от консултативните центрове по трудова и социална проблематика за български граждани, както и на организации, които развиват културна и социална дейност, свързана с България, като напр. сдружението „Арс и Хуманитас“ с председател д-р Христо Алексиев и др. Всички те в кратки обръщения запознаха държавния глава и членовете на делегацията му с дейността и целите си. Президентът не скри възторга си от възрожденския дух на българската общност, който усеща в Хамбург, и сподели, че това му дава вярата, че независимо от хилядите километри разстояние от родината им, българите няма да престанат да мислят и работят за доброто и бъдещето ѝ.

Силно емоционалната среща приключи с тропар, посветен на Светите братя Кирил и Методий – покровители на черквата в Хамбург –  както и с обща молитва за мир. След официалната част вечерта продължи в развълнувани лични разговори на чаша вино и геврек.

Снимки: Милена Апостолова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...