През май в София деца ще пеят църковнославянски песни


Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения и песни с религиозен характер се зароди преди една година и беше анонсирана на 08.05.2008г. Тя обедини усилията на църковното настоятелство на храм „Света Параскева” и фондация "Дарби", които подготвиха и организираха предстоящото Първо издание на Фестивала.

В основата на проекта стои убедеността, че духовният поглед на децата, а и на цялото общество, трябва да се обърне към християнските ценности и че музиката е най-прекият път към сърцата и душите на хората.

Дългосрочната цел на организаторите е да спомогнат за издигане и укрепване на моралните ценности на младото поколение и изграждане на мост между поколенията.

Стремежът е интересът не само да бъде породен, но и да бъде запазен. Именно затова в рамките на фестивала са поканени за изява утвърдени хорове, които със своите постижения да провокират младите си приятели към преданост към този вид музика. Тази среща на опита и детския стремеж, на осъзнатата духовна принадлежност и чистото детско любопитство ще изгради онзи мост между поколенията, който стои в основата на  всяка традиция.

Фестивалът ще бъде открит с изпълнения на Хора към храм „Света Параскева” и на заявилите участие хор „Бодра смяна” с диригент г-жа Светла Бешовишка, Младежка хорова формация „Децата на Орфей” с диригент Венеция Караманова, Детски хор към ЧОУ „Българско школо”.

Голяма радост за организаторите е изявеното желание за участие на училищни формации – вокални групи и индивидуални изпълнители от 15 СОУ „Адам Мицкевич”, от 20 ОУ „Тодор Минков”, от 54 СОУ „Св. Иван Рилски”, от ЧОУ „Св. Климент Охридски” и др. В събитието ще се включат и хорови формации към читалища – Читалище „Братство” в гр. Кюстендил, Читалище „Светлина” –  Кремиковци и др.

Идеята на Фондация „Дарби” получи подкрепа от РИО София-град, Столична община, Културен дом „Средец” и „Овергаз Инк.” АД, които подпомогнаха реализацията на Фестивала. Приобщаването им към това събитие показва необходимостта от такъв тип дейност, свързана с възпитанието на младите хора.

Желанието на организаторите и спомоществователите е да превърнат Първото издание на фестивала в истински празник за участниците, за да се превърнат именно те в радетели и разпространители на тази благородна инициатива, която си е поставила амбициозната задача да се развие до Национално и Международно ниво.

Тържествено откриване: 8 май 2009 г., от 10.00 ч. в храм „Света Параскева”
Провеждане на фестивала: Зала на Културен дом „Средец”- 11.30-15.00ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...