Прекрачи ли великодушният тон на християнството Руският патриарх?



В изданието тази събота на „Вяра и общество“ очаквайте:

  • Неочаквано ли завърши посещението на патриарх Кирил в България? – Може ли един истински християнин да се разочарова? Каква мисия изпълни у нас главата на РПЦ – на духовник или на политик? Адекватен ли беше тонът на разговора му с българския президент? Дали случилото се е плод на предварително замислен сценарий или недобре контролирана емоция? Защо, въпреки строгите мерки за сигурност в църквата „Рождество Христово” на Шипка, до президента Радев и до двамата патриарси бяха допуснати членове на рокерската група „Нощни вълци”? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси от доц. Момчил Дойчев (политолог от НБУ), гл. ас. Искрен Иванов (философ от СУ), Атанас Стефанов, зам.-председател на Общество „Приятели на Русия и православния свят”. По телефона ще чуем коментар и от Светлана Шаренкова.
  • Безпрецедентен акт в Светия град. Защо затвориха за три дни църквата на Божи гроб? Как реагираха християнските изповедания, отрази ли се това на богослуженията в храма и поклонничеството в светите земи? В крайна сметка кой се оказа най-потърпевш?
  • „Изкуши ли дяволът Бог?” – в дните на Великия пост, който напомня за четиридесетдневния пост на Сина Божий в пустинята, когато той е изкушаван от Сатаната, разговаряме с архиепископ Христо (Писаров) за този невероятен евангелски сюжет и въпросите които той поражда. Като например: Защо Сина Божий трябва да бъде изкушаван от дявола? До колко подвластен е на Сатаната земният свят? Знаел ли е всъщност той Кого изкушава? Тази духовна битка между Бога и Дявола не отразява ли всъщност дуалистични представи в християнството, кодирани още в Евангелието. С този разговор, в навечерието на Кръстопоклонна неделя, се надяваме да преосмислим още веднъж спасителното дело на Сина Божий.

Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...