Премиера на документалния филм „Светителят хирург“ предстои в Пловдив



sv-lukaПървият български документален филм, посветен на свети Лука (Войно-Ясенецки), ще бъде представен в Пловдив. Премиерната прожекция на „Светителят хирург“ ще се състои на 11 февруари от 11 ч. в Пловдивския драматичен театър. На събитието ще присъства лично Негово Светейшество патриарх Неофит, заедно с членове на Светия Синод.

На 13 февруари (понеделник) от 19.05 ч. пък ще е телевизионната премиера на филма по ТВ Европа.

Режисьор е журналистът Ангел Бончев, който е и автор на документалния филм „Светият град-Асеновград“ (2015 г.). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се съхраняват мощите на св. Лука.

Хирургът в расо (1877-1961) е провъзгласен през 2000 г. за светец от Руската православна църква. Той е професор, по чийто учебници по анатомия и анестезиология учели студентите по медицина. Докато оглавявал катедрата по оперативна хирургия и топографска анатомия в Държавния туркестански университет, в най-тежките години на репресии за Църквата в Русия той се посвещава на пастирското служение. Според свидетелствата на негови съвременници ръката на св. Лука по време на извършваните от него операции е била направлявана от Божията десница. Той е почитан и като безсребреник, тъй като всеки ден е имал час за безплатен прием за бедните пациенти и никога не е отпращал нуждаещ се. Заедно с това оставя и впечатляващо богато богословско наследство.

На неговото погребение хиляди вярващи чакат на опашка от няколко километра, за да изпратят своя обичан чудотворец хирург.

Във филма зрителят ще чуе разказите на двама живи роднини на светеца, които споделят спомени за него, както и свидетелства за чудотворни изцеления след поклонение пред мощите на светеца, включително и личните истории на двама вярващи, убедени, че чудото в техния живот се е случило именно по молитвите на св. Лука. В лентата е включен и разказът на вече покойната монахиня Анна, която е била кръстена лично от светеца във времената на войнстващ атеизъм. Филмът показва и архивни кадри, сред които и на самия православен светител (видео и снимки).

Премиерата е част от поредицата събития, посветени на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски, които ще се проведат на 11 и 12 февруари в Пловдив, организирани от Пловдивската света митрополия и Гражданска инициатива „Славяни”. Ето и подробната програма на инициативата „Дни на свети Лука“:

11 февруари (събота)

9 ч. – Откриване
Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай
9,30 ч. – Доклад на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на тема „Свети Лука, пастирят-мъченик”.
Представяне на книга с чудесата на св. Лука от протойерей Михаил Ковачев, издание на Ловчанската света митрополия
10,30 ч. – представяне на книгата „Светителят-хирург“ – издание на Пловдивска света митрополия, от доц. д-р Николай Янев (лицево-челюстен хирург в Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в Royal Derby Hospital – Великобритания).
11,30 ч. – Премиера на филма „Светителят -хирург“ на Ангел Бончев
17 ч. – Тържествен концерт по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай.
Входът е свободен.

12 февруари (неделя)

9 ч. – Архиерейска съборна света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ – с изнасяне на светите мощи на св. Лука за поклонение.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...