Премиера на новия роман на Теодора Димова „Влакът за Емаус“



791На 20 януари (понеделник) в книжарница „Хеликон България“ (бул. Цар Освободител 4) ще се състои премиерата на новата книга на Теодора Димова „Влакът за Емаус“ (изд. Сиела).

Новият роман на писателката е многопластов разказ за равносметката на един живот, преминал през изпитания и скръб, за бавно прииждащата смърт и преодоляването на страха от нея, за разкриването на вярата ни в Христа, за срещите, към които непрестанно вървим, за любовта, която срещаме, за нашето пътуване през живота.

В интервю за ТВ предаването „Вяра и общество“ Теодора Димова разкрива защо именно новозаветната история за двамата пътници към селцето Емаус я е вдъхновила за романа: „Този евангелски епизод като че ли е най-мистичният и най-дълбокият – когато Клеопа и неговият спътник, св. евангелист Лука, вървят към Емаус, след като Христос е издъхнал на кръста. Те са много тъжни, унили, когато към тях се присъединява един непознат. Той започва да им говори, и в един момент те разбират, че това е Христос, в момента, в който Той преломява хляба, тогава Той става невидим.

Този евангелски епизод е метафора на нашия път във вярата. Бог е до нас, но ние нямаме очи да Го видим и да Го разпознаем, и това е нашата огромна окаяност. Мигът на разпознаването за мен винаги е бил безкрайно интересен и важен. Това разпознаване може да стане през някаква случва в живота ни, през срещата с друг човек, през трагични или щастливи събития, през някакви крайни обстоятелства. Но няма нито един човек, на който да не се случи такъв момент в живота. Стига той да отвори сърцето си и да познае, че това е Бог и че Бог винаги е вървял до него… Пътниците за Емаус не са могли да Го разпознаят с тези уморени, тъжни, злободневни очи. Те Го разпознават, когато сърцето им се разгорява…“.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...