Премиера на сборника „Литургическо богословие“ предстои в „Къща за птици“



На 20 март (четвъртък)  издателство Омофор отправя покана към читателите на стойностната християнска литература за представянето на сборника „Литургическо богословие“ на протопр. Александър Шмеман. Изданието включва две изследвания на отец А. Шмеман: „Въведение в литургическото богословие“ и „Евхаристията – тайнство на Царството“.

Проблемът за литургическата криза, който е сърцевината на търсенията и размишленията на богослова и духовника, не е загубил своята актуалност и днес. Като се основава на закона на молитвата, който е закон на вярата – Lex orandi est lex credendi – отец А. Шмеман свързва изхода от тази криза с учението за евхаристийната еклисиология, в която събранието на Божия народ се разглежда като първична форма на Евхаристията, а Евхаристията – като първична форма на Църквата.
Самият автор казва за своето изследване: „Бих искал да стане ясна богословската и духовната перспектива, в която е написана тази книга. Съзнавам ясно, че в нея се докосвам до тази сфера от църковния живот, която поради различни причини мълчаливо се приема за неприкосновена, защитена от своего рода „табу“ – поне в Православната църква е така… Става дума за сферата на богослужението, на литургическия живот, на литургическия опит… дръзновението и критиката спираха до свещения праг на храма, замлъкваха при първите слова на извечно извършващото се в него литургическо тайнство… Длъжен съм да изповядам, че не от евтина дързост наруших това „табу“, а поради вярност към богословието и към неговото истинско призвание в Църквата.“.

Книгата ще представят:

Редакторът на българското издание дякон доц. д-р Иван Иванов
Преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на множество научни публикации, посветени на литургическото богословие и църковната музика. От 2006 г. е редовен член на Световната асоциация на литургистите; сътрудник по въпросите на литургиката на Православната църква към Радио Ватикана, Италия.

Венета Дякова, преводач на българското издание
Завършва българска филология в СУ и работи като журналист във вестниците „Студентска трибуна, „Демокрация“ и др. След работата й в сферата на журналистиката, се посвещава на учителската дейност като дългогодишен преподавател по български език и литература в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Преводач и редактор на десетки книги към издателството за православна литература „Омофор“.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 20 март (четвъртък) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...