Премиерът е дал разрешение Шестия църковно-народен събор да се проведе в Бояна



Пресфото БТА
Cъборът ще се проведе от 10 до 13 ноември, в резиденция "Бояна", като Българската православна църква няма да ползва залите, пресцентъра и стаите на резиденция "Бояна" безвъзмездно, е уточнил митрополит Кирил, по информация от БНР. Заедно с още трима митрополити, вчера той се е срещнал с министър-председателя Станишев в Министерския съвет. На срещата са присъствали и митрополитите: Врачанският Калиник, Видинският Дометиан и Неврокопският Натанаил.


Варненският митрополит е заявил, че ръководи временно Синода, след постъпването на патриарха в болница. Според устава на БПЦ, при заболяване на патриарха Синодът се ръководи от най-старшия от намаления му състав, в който по старшинство сега влизат митрополите: Пловдивският Арсений, Варненският Кирил, Врачанският Калиник и Неврокопският Натанаил. "Тъй като митрополит Арсений се отказа от това послушание, този дълг са падна на мен" е допълнил той.

В отговор на журналистически въпрос дали патриархът е бил опериран, митрополит Кирил е казал, че волята на патриарх Максим е да не се правят изявления за неговото здравословно състояние.

Съборът, който беше насрочен за 19-20 октомври в Рилския манастир, се отлага не заради здравословното състояние на патриарха, а защото още не сме готови с подготовката му, е посочил митрополит Кирил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...