Премиерът Сергей Станишев се срещна с държавния секретар на Светия престол кардинал Анджело Содано


Източник: Пресцентър на МС

България цени позицията на Светия престол и лично на папа Бенедикт ХVІ в подкрепа на разширяването на Европейския съюз като зона на сигурност, стабилност и просперитет. “Високо ценим това и се надяваме, че то ще бъде чуто от страните-членки на ЕС”, заяви министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с държавния секретар на Светия престол кардинал Анджело Содано. Той пристигна у нас за освещаването на новата католическа катедрала "Свети Йосиф" в София.

На срещата присъстваха посланикът ни към Светия престол Валентин Божилов, апостолическият нунций в София монсеньор Джузепе Леанца, заместник-външният министър Любомир Кючуков и др.

Премиерът Сергей Станишев подчерта пред кардинал Содано, че България подкрепя държавите от Западните Балкани за европейската и евроатланическата им интеграция. Той посочи още, че страната ни е успешен пример за поддържане на етническия мир и утвърждаване на традициите за религиозна търпимост.

Държавният секретар на Светия престол каза, че вижда в страната ни възраждане на духовните и религиозните ценности и пример за това е построената нова католическа катедрала в столицата.

Министър-председателят изрази пред госта си благодарността и удовлетворението си, че папа Бенедикт ХVІ продължава традицията да приема на аудиенция българска официална делегация в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Сергей Станишев оцени това като признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като съхранител и продължител на делото на светите братя Кирил и Методий.

Утре премиерът Сергей Станишев ще се срещне с папа Бенедикт ХVІ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 24 май ръководената от министър-председателя делегация ще поднесе цветя на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” и пред българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където са получили признание славянските книги.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...