Преподаватели и студенти от Богословския факултет организират дарителска кампания за книги



За празника на светите братя Кирил и Методий 11 май преподаватели, докторанти и студенти от Богословския факултет започнаха кампания за събиране на книги, които ще бъдат дарени на библиотеката на Социален и младежки център „Свети Константин” в София

Инициативата е резултат от посещение на група преподаватели и студенти (бакалаври и магистри) от Богословския факултет в младежкия социален център „Св. Константин” където се запознаха с нуждите на настанените там младежи от духовна подкрепа и от подходяща за тяхното образование и възпитание учебна, художествена и християнска литература. По препоръка на отговорните социални работници в дома подкрепата от страна на академичната общност и преподавателската колегия на богословите в този момент може да бъде най-адекватна и полезна под формата на участие в кампанията за събиране на подходяща за учениците и младежите литература, която да бъде използвана в дейностите, подкрепящи тяхното училищно образование и духовно възпитание.

Кампанията за дарение и събиране на подходяща за младежите литература, видеофилми и други образователни материали има за цел да подкрепи програмата от дейности, свързани с тяхното училищно образование и духовно възпитание. Събраните книги и образователни материали за младежите от центъра „Св. Константин” ще бъдат предадени в Деня на българската просвета и култура на 24 май. Като последица от тази инициатива се очертаха и нови перспективи за сътрудничество и съвместни социални дейности.

На 10 май в навечерието на Празника на светите братя Кирил и Методий социални работници и десетина младежи от центъра посетиха Богословския факултет и след като разгледаха сбирката на Църковния музей и библиотеката присъстваха на празничното вечерно богослужение в Академичния параклис. Православният свещеник и ефимерий отец Ангел Брусов отслужи специално за присъстващите на молитвеното последование младежи петохлебие и им предаде духовното благословение на Църквата като раздаде от благословения хляб и им подари икони на светите братя Кирил и Методий. От страна на декана на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски младежите получиха издание на Библията и икони на св. Климент Охридски, а някои от тях се сдобиха и с първите си нови книги.

На 12 май в рамките на екологичната кампания „Да изчистим България за един ден” желаещите студенти, докторанти и преподаватели имаха възможност да се включат в дейностите, организирани от обитателите на маладежкия център и техните ръководители.

Студенти, които желаят да се включат като доброволци в различни образователни и социални дейности, които се извършват в рамките на съществуващата програма и нови инициативи за работа с младежите могат да се обръщат за информация към следните колеги: докторант Иво Янев, гл.ас. д-р Екатерина Дамянова и доц. Костадин Нушев (nushev@abv.bg).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...