Пресконференция в БТА на Житомирския митрополит Никодим



Подворието на Патриарха на Москва и на цяла Русия кани всички желаещи и заинтересовани на пресконференция, която ще се състои на 6 декември от 14.00 часа в пресклуба на БТА. Темата на пресконференцията е: „Украинската Православна Църква днес“. В нея ще вземат участие: Житомирският и Новоград-Волински митрополит Никодим и протойерей Николай Данилевич – заместник председател на Отдела за външно-църковни отношения на Украинската Православна Църква (МП). Веднага след приключване на пресконференцията гостите и журналистите ще бъдат поканени на коктейл, а от 15.30 ч. ще бъде показан филмът „Блаженият“, посветен на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

За Житомирския и Новоград-Волински митрополит Никодим 

Роден е на 26 февруари 1972 г. в Украйна, Киевска област. От 1995 г. е на послушание в Успенската Киево-Печорската лавра. През 2002 г. завършва Киевската духовна семинария. На 4 юни 2007 г. е ръкоположен в сан епископ Шепетовски и Славутски. На 12 юни 2007 г. е назначен за епископ Владимиро-Волински и Ковелски. На 14 юни 2011 г. е назначен за епископ Житомирски и Новоград-Волински. На 22 април 2012 г. е въведен в сан архиепископ. На 28 юли 2017 г. е въведен в сан митрополит.

За филма „Блаженият“

Документалният филм „Блаженият“ е подготвен за 75-годишният юбилей на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. В него архипастирят сам разказва за своето детство, за желанието си да стане свещеник, за изпитанията, които му се е наложило да премине, за Православната Църква и за сложността на своето служение. Свои спомени за Блажения споделят негови земляци, другари от духовната семинария, свещенослужители и вярващи.

Източници: БТА, podvorie-sofia.bg, със съкращения

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...