Пресконференция на ІV Международен Фестивал на Православната музика



Източник: РелигияБГ

ІV Международен Фестивал на Православната музика “Св. Богородица – Достойно Ест” ще се проведе от 7 – 11 юни 2007 г. в Поморие. На 4 юни в София, в конферентната зала на Агенция София прес се проведе пресконференция във връзка с предстоящото откриване на международния музикален форум.


В пресконференцията взеха участие:

● Георги Попов – член на фестивалния секретариат
● Мария Ралева – Община Поморие,
● Петър Райжеков – Народно читалище “Славянска беседа” – София
● Елица Христова – организационен комитет на фестивала

За четвърта поредна година форумът ще посрещне хорове от страната и чужбина. Четвъртото издание очаква хорове и изпълнители от България и Русия, Македония, Беларус, Украйна, Сърбия, Гана, Румъния, Гърция. Очаква се тази година живописният черноморски курорт Поморие да събере от 7 до 11 юни над 600 души.

Композиторът Георги Попов съобщи, че журито е избрало 29 хора, като кандидатите са били над 2000. „Критериите за подбор на съставите са свързани основно с начина на музициране. Подбрали сме както църковни, така и светски хорове, спазвайки специализираните музикални изисквания. Мога да кажа, че нивото на миналогодишните участници бе изключително високо и се надявам тази година фестивалът да се похвали със същия, дори и по-голям успех“, посочи г-н Попов. Екзотичните участници от Гана са представители на Сирийската Православна Църква. Радващо е, че за първи път в Православния песенен празник ще вземат участие представители от Румъния. Също за първи път тази година категорията Източно пеене се разширява с гостуването на представители от Гърция. От българските участници най-много са хоровете от Пловдив. Радващо е, че тази година има много детски и младежки хорове, обяви Елица Христова от организационния комитет на фестивала. Интересът към музикалното събитие е толкова голям, че участници-хорове от миналите издания се самофинансират, за да участват в ІV-то издание тази година. Три състава гостуват на фестивала на собствени разноски. Интерес тази година представляват и творби на православни композитори от Сибир, които ще бъдат изпълнени от Троицкия камерен хор, Русия.

Мария Ралева от Община Поморие и Елица Христова съобщиха съпътстващата програма на фестивала. Участниците ще посетят едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас и Несебър, където ще изнесат самостоятелни концерти. За първи път тази година след концертната програма всеки ден ще бъдат организирани открити сцени с участието на хоровете от фестивала.

Една от най-интересните срещи по време на музикалния форум е дискусията между ръководителите на хорове, композиторите и певците, по актуални теми на певческото изкуство.
В програмата на фестивала е включено и представянето на първата книга на богослова Дарин Алексиев „Последните времена“.

Също като съпътстваща проява е включен и детският пленер за художници-инвалиди. Децата са от България, Русия и Турция и ще покажат своите творби по време на фестивала.

Официалното откриване на фестивала е на 7 юни с литийно шествие, водосвет и концерт на съставите – домакини: Дамски хор “Благовестие” при храм “Св. Рождество Богородично” – Поморие и ПД “Славянска беседа” – София. Организаторите са подготвили атрактивни изненади за участниците и гостите.

Интересното е, че тази година композиторът Стоян Бабеков е иъздал 4 песнопения върху „Достойно есть“, посветени на патрона на фестивала – Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Песнопенията се намират на официалната страница на сайта, за да могат хоровете и диригентите да се запознаят предварително с тях и по желание да изпълнят някое от песнопенията.

За първи път тази година на страницата www.orthodoxvoices.org ежедневно ще бъде публикуван Дневник на фестивала.

Засиленият интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към създаването и изпълнението на нови православни песнопения са в основата на организирането на ежегодния Международен фестивал на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть”. Идеята за създаването на музикалния форум принадлежи на композитора Георги Попов и на диригента Йорданка Туджарова. Двамата независимо един от друг установяват, че провеждането на такъв фестивал е добро начало за туристическия сезон на курортния град. „Освен това, където има солници, гласовете на изпълнителите са по-меки, по-пластични, затова решихме, че Поморие е точното място за такъв форум“, споделя Георги Попов. Той е категоричен, че поморийската публика има особено присъствие в храма и носи особено православно усещане.
Мария Ралева пък посочи, че в Поморие вече никой не се съмнява, че фестивалът живее свой собствен живот, а неговото провеждане е празник за всички жители на града. „Градът ни заслужава този празник. По време на фестивалните дни се създава такава неповторима атмосфера и усещане за хармония, че можем само да се гордеем с тази наша традиция“, каза госпожа Ралева.

Фестивалът няма конкурсен характер, защото всеки хор има свой собствен натюрел. „Освен това православната етика е чужда а всякакви класации“, разсъждава композиторът Георги Попов. Въпреки това, в края на всяко издание, се връчват паметни плакети и грамоти за прецизност на изпълненията.

Медийни партньори на тазгодишното издание са БНР, ТВ Вяра и Православното интернет радио Сион.

Като подарък към софиянци и гости на столицата Народно читалище „Славянска беседа“ организира концерт на Камерния хор от град Троицк, Московска област, Русия. Концертът ще се състои на 5. 06. 2007 г. от 19 часа в Камерната зала „София“. Диригент: Алексей Малый (р.1963 г.), доцент в Руската академия за музика „Гнесина“, лауреат на Всерусийския конкурс за хорови диригенти. В програмата участва и певческо дружество „Славянска беседа“.

Заповядайте!
Входът е свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...