Престави се в Господа Доростолският митрополит Амвросий



На 18 август, след тежко и продължително боледуване, почина Доростолският митрополит Амвросий.

На 5 август е бил приет в болница и 18 дни се е лекувал в инфекциозното отделение на МБАЛ – Силистра. От лечебното заведение съобщават, че направеният PCR-тест е показал, че владиката е заразен с COVID-19.

Светият синод на Българската православна църква публикува специално траурно известие по повод кончината на Негово Високопреосвещенство:

„С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!“

Митрополит Амвросий (в света Александър Парашкевов) е роден на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София.

През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, която завършва през 1987 година.

На 13 август 1983 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“, край Берковица, е постриган в монашество с името Амвросий от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 г. в Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“ митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин.

От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. той служи като епархийски дякон при Видинската митрополия.

На 15 август 1984 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“ е ръкоположен за йеромонах от Видинския митрополит Филарет. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий пребивава и служи в Клисурския манастир, като заедно с това обгрижва и богослужебните нужди в различни енории към Берковското архиерейско наместничество.

По решение на Светия Синод на 29 юни 1989 г. е възведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан.

От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. архим. Амвросий е игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“.

На 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир „Св. архангел Михаил“ е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен.

По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 г. в София, той е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата „Браницки“.

От месец юни 1999 г. до 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан и получава правото да пребивава на територията на Видинска епархия. От 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Врачанския митрополит Калиник.

На 17 януари 2010 г. е избран, а на 24 януари канонично утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолска епархия.

Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му!

YouTube player

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...