Приключи кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията



Между 18 и 21 април 2007 г. се разпределиха последните строителни материали за ремонт на жилищата на семейства, пострадали от наводненията и активираните свлачища през 2006 г. в кв. Изток на гр. Оряхово. Проектът беше за периода между май и ноември 2006 г., но по това време укрепителните дейности по свлачището още не бяха започнали и специалистите от МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) – изпълнители на проекта по укрепване и стабилизиране на свлачището, разрешиха единствено малки, козметични ремонти.

Представители на изпълнителите по проекта на МРРБ, строителни техници и специалисти от местната власт и представители на фондация „Покров Богородичен” обиколиха района на свлачището между 27 и 30 март, с основната задача да се направи техническа оценка на щетите на засегнатите сгради и да се констатира какви строителни материали са необходими за ремонта им, като препоръките за строителство се съобразяваха с мнението на експертите по укрепването на свлачището, а именно къде е възможно и къде е забранено да се строи, в зависимост от местата на сондите, изведените канали и шахти и пр.

За дните между 18 и 21 април 2007 г. на 37 пострадали семейства се раздадоха 25 т цимент, 65.5 м3 пясък, 132 м3 баластра, 28 700 тухли, 3445 кг. вар, 12 м3 дървен материал, 154 м2 рабицова мрежа, 535 кг. гипс, 3100 кг. арматурно желязо – материали, които се разпределиха в зависимост от щетите на всяка сграда и нуждите от ремонт, по предписание на техническите оценки. Строителните материали се откарваха до дома на всяко семейство и се получаваха срещу подпис по списък и приемо-предавателен протокол.

С раздаването на строителните материали за домакинствата в кв. „Изток” на гр. Оряхово, проектът за подпомагане на пострадалите от наводненията по р. Дунав, осъществен от фондация „Покров Богородичен” и финансиран от ACT (международна мрежа от християнски хуманитарни организации) приключи. За времето на осъществяването му помощ получиха над 680 семейства от гр. Дунавци, с. Ботево, с. Симеоново, гр. Лом (Видинска епархия), гр. Оряхово, с. Остров, с. Горни Вадин (Врачанска епархия), гр. Никопол, с. Дебово (Великотърновска епархия), с. Проф. Иширково, с. Смилец (Доростолска епархия) и гр. Вятово (Русенска епархия). По време на кампанията, партньори на фондация „Покров Богородичен” бяха общините и кметствата по места, Гражданска защита – Русе, Червения кръст, свещеници и миряни от пострадалите райони.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...