Програма на честванията в памет на свети Серафим (Соболев)



serafim-sobolevСветият Синод оповести официалната програма на честванията в памет на новопровъзгласения светец Серафим (Соболев). За тържествата се очаква да пристигне и делегация на Руската православна църква, начело с Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

Програма

25 февруари 2016 г.

– 18.40 ч. – Последна панихида – трисагий в памет на просиялия в святост новоканонизиран светец при гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, възглавена от Българския патриарх Неофит.

– 19.00 ч. – Начало на тържествено литийно шествие от Руската църква до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, възглавено от Волоколамския митрополит Иларион, с дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на новоканонизирания свети Серафим Соболев.

– 19.30 ч. – Посрещане на св. образ, пренесен от литийното шествие, от страна на Българския патриарх Неофит и архиереите на БПЦ-БП, и полагане на иконата върху св. Престол в олтара на „Св. Александър Невски“.

– 19.35 ч. – Начало на Всенощно бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“, възглавено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съпредседател на Комисията по канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим Соболев.

26 февруари 2016 г.

– 8.00 ч. – В ПКСХП „Св. Александър Невски“ тържествено се чете 118 псалом.

– 8.10 ч. – Посрещане на делегацията на РПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

– 8.30 ч. – Посрещане на Българския патриарх Неофит.

– 8.45 ч. – Българският патриарх Неофит дава начало на Великото славословие.

– 8.50 ч. – Прославление на новоканонизирания за светец Богучарски архиепископ Серафим Соболев-Софийски Чудотворец.

– 9.15 ч. – Патриаршеска св. божествена Литургия.

– 11.15 ч. – Литийно шествие от ПКСХП „Св. Александър Невски“ до руския храм с икона на светеца, където в 11.30 ч. в криптата пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим Софийски Чудотворец ще бъде извършен кратък молебен. Освещаване на иконата от Българския патриарх Неофит.

– 18.00 ч. – Презентация на новата книга на Синодално издателство за св. Серафим Софийски Чудотворец в Дома на Москва.

– 19.00 ч. – Празничен църковен концерт в старинния храм „Св. София-Премъдрост Божия“.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...