Продължават протестите срещу „Шифърът на Леонардо”



Светият синод на БПЦ се обяви срещу разпространението на филма „Шифърът на Леонардо” в България. „Не е редно да се допуска такъв богохулен филм в България” – е част от официалната позиция на Светия синод, разпространена от медиите днес. В интервю за БНТ, Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит поясни, че свободата на съвестта предполага правото за отстояване на личните принципи и убеждения. В този смисъл разпространяването на невярна информация, дискредитираща личността на Спасителя, е причина хората с християнски убеждения да заявят своята позиция.

Срещу разпространението на филма се обявиха християните в Гърция, Франция, Италия и Русия. Подчертано отрицателна е реакциите на кинокритиката след официалната премиера на филма вчера в Кан. Медиите разпространиха коментари за това, че краят на прожекцията бил последван от „ледено мълчание”. Художествените качества на филма са на много посредствено равнище, според кинокритиците.

В Русия и Беларус филмът вече е забранен за посещения на лица под 18 години. Гръцкият съд обаче е отхвърлил искането за спиране на разпространението на филма в страната, съобщават медиите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...