Продължава ли БПЦ да бойкотира Комисията по досиетата



В броя на „Вяра и общество” тази събота Ви предлагаме: 

  • Защо Светият синод упорито отказва да предостави списък на служителите си, които според закона подлежат на проверка от Комисията по досиетата? отговорът на този и други въпроси Г. Благоев търси заедно с Екатерина Бончева от Комисията по доситетата и доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право. Поводът е последният редовен шестмесечен доклад за дейността на Комисията по досиетата, в който тя се оплаква, че в лицето на Светия синод БПЦ е една от трите институции, които продължават да не предоставят списък на служителите си, заемащи ръководни длъжности, за да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност. След като през 2012 г. бяха осветлени митрополити, членове на Светия синод, на проверка подлежат още епископите, игумените на ставропигиалните манастири и архиерейските наместници. Но вече седма година това не се случва. Защо? И защо Църквата, която получава субсидия от държавата, отказва да спазва някои закони на същата тази държава?  
  • Български парадокси: Църква, обявена за паметник на културата вече 30 години е с неустановен статут – репортаж за нерадостната съдба на църквата ”Св. Георги” в столичния квартал Дървеница. Какво разкриха споровете около започналия в съседство на храма строеж на четириетажна жилищна сграда? Как църковното настоятелство преодоля проблема с фирмата – строител, и каква е поуката от тази история?   
  • За първи път най-важната книга за църквата през Великия пост излиза на старобългарски и български език свещеномонах проф. Стефан Попов представя новото издание на Постния триод. 
  • Кръстът като знак на победа – посланието на третата неделя от светата Четиридесетница. 

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 и тази събота, 30 март от 14.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...