Пропаганда на кирилицата чрез графити



На 6 август (неделя) от 8:30 до 10:30 часа на ул. Врабча № 15 ще се проведе рисуване на графити на… кирилица. Идеята на организаторите възникнала във връзка с очакваното през януари 2007 присъединяване на България към ЕС, когато кирилицата ще стане част от официалните азбуки на Европа.

Макар графитие да са навсякъде около нас, те са почти изцяло на латиница. Ето защо именно в графитите се вижда възможност за утвърждаване на кирилицата чрез нейните графични стилизирани разновидности, неприсъщи на оформлението на латиницата (например използването на старинни шрифтове, църковно славянски, др.).

Координатор на проекта е немският калиграф Виктор Харик, занимаващ се с графичен дизайн на шрифтовете, който също ще присъства на събитието.

Участниците трябва да донесат предварително подготвени шаблони със свой шрифт, който ще използват. Рисуването ще бъде с флумастри и маркери  върху окачени на стената платна.

Поканени са всички.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...