Професорът по Нов Завет Карл-Вилхелм Нибур бе удостоен със званието почетен доктор на Софийския университет



Сн.: БТА

Професорът по Нов Завет на университета „Фридрих Шилер“ в Йена Карл-Вилхелм Нибур бе удостоен със званието доктор хонорис кауса на Софийския университет.

Тържествената церемония се състоя днес в аулата на Софийския университет. Деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски представи богатата академична биография на немския учен и изтъкна голямата му подкрепа за основаването на Библейската библиотека на Богословския факултет, както и за съдействието му за осъществяването на научен обмен на Богословския факултет с университета в Йена и за участието на библеисти от България в международни конгреси и научно-изследователски проекти.

Проф. Нибур прие високото отличие от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, а след това изнесе лекция на тема „Европейска книга ли е Библията“.

Едно от особено важните послания в словото на немския професор бе, че теологията в съвременния секуларизиран свят заема своето достойно място сред академичните специалности именно в светските университети. Въпреки критиките от страна на някои научни среди, които настояват, че теологията като академична дисциплина има място единствено във висши учебни заведения под шапката на църковните институции (които да поемат и финансовата отговорност). Проф. Нибур подчерта, че подобни спорове и критики са валидни не само за академичното богословие на Изток, но и на Запад, въпреки дългогодишната му история от Средновековието насам. Той обаче изрази своята убеденост, че както библеистиката се допитва до изследванията на археологията, класическата филология и историята, така и библеистите могат да бъдат полезни на своите колеги, давайки своя принос чрез академични методи за доброто разбиране на библейските текстове.

„От своя страна, хората, които се занимаваме с богословие, трябва да се стремим да представяме нашите академични знания, проучвания, резултати на един достъпен език, който да бъде разбираем и за небогословите“, отбеляза проф. Нибур. В заключение той заяви, че теологията не само не е излишна, но е крайно необходима академична дисциплина за университетите днес, защото е единствената специалност, която говори на човека от всяка епоха за Бога и отговаря на едни от най-дълбоките екзистенциални въпроси.

Освен за да получи почетното звание на Софийския университет, проф. Нилбур е в София и за участие в Международната конференция по библеистика по случай 20-годишнината от създаването на Библейската библиотека на Софийския университет. За научния форум, който се провежда днес и утре, в аулата на Богословския факултет в София се събират десетки библеисти от цяла Европа. Тук може да видите пълната програма на конференцията.

За успешното провеждане на форума тази сутрин в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ бе отслужен молебен от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. След молебена той пожела на библеистите успешна работа, която да донесе добри плодове за богословието и за усилването на християнската вяра, и предаде благопожелания към европейските учени, дошли в София, лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...