Проф. дфн Васил Проданов: Маскираха Бог като дизайнер



Източник: Стандарт

Проф. Васил Проданов, директор на института по философия при БАН:

В последните 5-6 години терминът креационизъм бе заменен с понятието интелигентен дизайн, за чието пропагандиране се хвърлят огромни средства от консервативно-клерикални кръгове. С една дума маскираха Бог като дизайнер.

– Проф. Проданов, защо Брюксел иска да изхвърли преподаването на религиозните теории в училищата?
– Въпросът с преподаването на теориите за произхода на живота е една преди всичко американска дискусия. В САЩ дълги години се водиха истински войни между либералите еволюционисти, които се ръководят от теорията на Дарвин, и консерваторите креационисти, според които животът на Земята и по-точно появата на човека е плод на някаква външна намеса. В последните 5-6 години терминът креационизъм бе заменен с понятието интелигентен дизайн, за чието пропагандиране се хвърлят огромни средства от консервативно-клерикални кръгове. С една дума маскираха Бог като дизайнер.
– Не поражда ли това конфликти в образованието там?
– Противниците на дарвинизма използват особеностите на съдебната система там и се опитват със закон да изхвърлят Дарвин от училищата. В град Довър миналата година се води шумно дело на тази тема. Там се опитаха теорията на интелигентния дизайн да бъде равнопоставена с дарвинизма. Родителите обаче заведоха дело против това и го спечелиха – съдът обяви задължителното преподаване на теорията за изкуствения интелект за религиозен фундаментализъм.
– Значи битката се пренесе в Европа?
– Точно така. За пропагандата на теорията на изкуствения интелект в Европа също се хвърлят много пари. Но това е един регион на света с много стари антиклерикални традиции и по презумпция общественото образование е светско. Разбира се, никой не пречи на религиозното образование и пропаганда вън от тях. Мисля, че директивата е в съзвучие с европейските норми и документи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...