Проф. Емил Трайчев получи почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента на юбилейния празник на Богословския факултет



На 24 ноември, в Деня на света Екатерина и в навечерието на празника на св. Климент Охридски, Богословският факултет отбеляза своята 95-годишнина с юбилейна тържествена сесия в аулата на факултета. Приветствени слова към преподавателите, студентите и гостите отправиха деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски и ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

„В древните богословски школи след II в. сл. Хр. курикулумът на обучение е включвал три степени на обучение – свободни изкуства (artes liberales), философия и теология, като последната е смятана за най-висше познание, за познаването на непознаваемото, достъпно само за избрани“, посочи проф. Омарчевски и допълни, че първите университети през Средновековието са центрирани около смятаните тогава за основни три клона на човешкото познание – теология, медицина и право. По думите му това не е случайно – защото трите обхващат цялото човешко битие. „Това е universitatis – целокупността на познанието, както е разбирано тогава. Затова и пълният университет трябва да разполага с тези три факултета“, подчерта проф. Омарчевски. Той припомни и редица важни исторически факти и дати – на 10 март 1923 г. под ръководството на ректора на университета проф. Захари Караогланов се сформира първият факултетен съвет, а за пръв декан на Богословския факултет е избран протопр. акад. д-р Стефан Цанков, ректор на университета през учебната 1940-1941 г.

„За 95-годишната история на Богословския факултет 1878 студенти завършват своето висше образование по теология. Можем да отбележим особената грижа и подкрепа към желанието на студенти в неравностойно положение да получат образование именно тук, в нашия факултет“, каза деканът и обърна внимание на постигнатите успехи и в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. Той говори още за разширяването и актуализирането на учебните програми, откриването на нови актуални магистърски програми.

„Истинската ни гордост не е само от успехите ви, наистина съм щастлив затова, защото изобщо имаме такъв факултет. Един университет не е пълен, не е цялостен, не е истински университет, ако няма Богословски факултет. Така че сме щастливи затова, че сме заедно …“, пък отбеляза в словото си ректорът проф. Герджиков.
В празничния ден той връчи почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента на проф. дбн Емил Трайчев за неговия преподавателски и научен принос.

Проф. дбн Емил Трайчев е преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на Софийския университет, автор на множество научни публикации и дългогодишен декан на факултета в годините 2003-2011 г.

 

Източници и снимки: Mitropolia-sofia.org; Uni-sofia.bg

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...