Проф. Иван Желев: „Горещите глави“ в Синода осуетяват междурелигиозния диалог у нас



През м. юни тази година в Лондон се e провела конференция на тема "Религиозна толерантност и разбирателство – примерът на България", в която са взели участие официални представители на 5 основни вероизповедания от България. Конференцията е била организирана по инициатива на г-н Антъни Бейли (възпитаник на Великотърновския университет) и на посланика на Република България в Обединеното Кралство. От страна на БПЦ са участвали митрополит Дометиан и епископ Наум.

В интервю за предаването "Християнството" по телевизия Европа, проф. Желев разказа за успешното протичане на конференцията.

Непосредствено след тази проява е била планирана среща на българските участници, на която се е очаквало да се вземе решение за учредяване на постоянна междуконфесионална платформа с работно наименование "Междурелигиозен консултативен съвет". Подготвен е бил и текстът на общ документ, но срещата така и не се състояла, поради отказ от страна на Светия Синод. На въпроса на водещата на предаването "Има ли все пак желание за диалог между вероизповеданията?", проф. Желев отговори, че позициите в ръководствата на религиозните общности често са разделени – на официални срещи се заявява готовност за сътрудничество, но после нещата се забавят, отлагат и в крайна сметка нищо не се случва. "В Светия Синод надделяха гласовете на "горещите глави", които осуетиха процеса", заяви проф. Желев. "Добре би било да се създаде такъв съвет, който веднъж месечно или на три месеца, в различни централи на вероизповеданията, да събира ръководителите им – да пият кафе или чай и да си споделят проблемите. Защото вероизповеданията имат различни проблеми, включително с централната и с местната власт. Не става въпрос на тези срещи да се обсъждат догматични въпроси – всеки е свободен да вярва в каквото желае – но да се търсят начини за съвместно съществуване", допълни професорът.

Първата официална междурелигиозна среща у нас между ръководствата на основните вероизповедания се проведе през март миналата година, когато представители на исляма, протестантството, римокатолицизма, юдаизма и православието се събраха в сградата на Светия Синод на Българската православна църква, за да обсъдят плановете си за бъдещо сътрудничество и да се обявят срещу етническата и религиозната нетолерантност. Тази среща беше по инциатива на БПЦ.

Запис на интервюто с проф. Желев можете да видите оттук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...