Прошката – като свобода и отговорност



Тази събота, в навечерието на Неделя на прошката, ви предлагаме:

  • Храм, събрал 7 века история – на празника на светите Четиридесет мъченици от Севастия, разказ за старинната църква във Велико Търново, на която те са патрони. Ще ви припомним как този храм съчетава в себе си спомена за една голяма победа от Средновековието, голям църковен събор, първата гарнизонна църква и провъзгласената Независимост.
  • Защо християнинът трябва да прощава, след като само Бог може да прости греховете – в навечерието на Неделята на прошката, по-известна като Сирни заговезни, ще говорим за призванието на вярващите да дават прошка, за покаянието и за техния смисъл, когато светът все повече изоставя тези християнски ценности. Научете също защо само Великият пост е предшестван от Неделя на прошката и защо в латиноезичния свят коренът на думата „прошка“ е свързан с думата „дар“. Събеседник на Горан Благоев е архиепископ Христо Писаров.
  • „Истинският пост е отдалечаване от злини” – св. Василий Велики за поста.
  • Архиереят, смело отстоявал правата на Българската православна църква – преподавателят в Богословския факултет на СУ доц. Дилян Николчев представя най-новата си книга, посветена на живота и делото на една от най-емблематичните фигури в Българската църква в ново време – Врачанския митрополит Паисий, участвал в делата на БПЦ в две политически епохи – преди и след 9 септември1944 г.
  • „Да разбира всеки българин какво се говори в Евангелието“ – памет за св. Софроний Врачански в навечерието на неговия празник, 11 март, и по случай 280 г. от рождението му.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 и тази събота, 9 март от 14 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...