Първа национална славистична конференция се организира в София


Първата национална конференция на тема "Славянският свят – вчера, днес и утре (език, фолклор, литература, култура, история)" ще се състои на 14-15 април 2006 г. в София. Конференцията се организира от Славянското дружество в България.

Според организаторите, една от причините за подобна инициатива е потенциалната заплаха за единството на славянските народи. В интервю за в. Дума, председателят на организационния комитет на конференцията, чл.-кор. проф. Михаил Виденов, заявява:

„Една голяма част от обществото вижда в Европейския съюз потенциална заплаха за единството на славянските народи. На фона на годините след Втората световна война сега се чувства значителен спад на самочувствието на славянските народи. Вменява им се вина, че са се опитали да живеят в друга организация на обществените и икономическите отношения. Пропагандата непрекъснато внушава съвършенството и превъзходството на западния свят с подтекст, че славянството е изостанало в своето развитие. Това наложи да обединим научните сили и да направим национална конференция.”

целият текст на интервюто

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...