Първи обучителен семинар по гражданско застъпничество за църковници



На 16 и 17 февруари във Владая се проведе обучение по гражданско застъпничество, организирано от фондация Покров Богородичен с благословението на Светия Синод. Участниците бяха свещеници, миряни и богослови от пет епархии на Българската православна църква, както и представители на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията и на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет.

Обучението се провежда в контекста на цялостна програма, целяща да запознае българските църковници с теорията и практиката на съвременните подходи за обществен дебат, работа с медиите, защита на определена кауза и отстояване на обществени позиции.

Семинарът бе открит с обръщение на проф. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията към МС. Като почетен гост проф. Желев присъства и на заключителната част на семинара.

Обучението реализираха политолози от Института за регионални и международни изследвания.

По време на този първи модул на обучението участниците имаха възможност да се запознаят с основните стъпки при изготвянето на застъпническата стратегия.

Политолози, свещеници, богослови и миряни за пръв път се изправиха пред въпроси, на които заедно тепърва ще търсят разрешение и приложение.

Как могат да се използват стратегиите на гражданското застъпничество, когато става дума за църковни проблеми? Какви са областите, в които Църквата трябва убедително и вдъхновено, но и ефективно, да заговори на българското общество? Как могат да бъдат повлияни обществените политики – законодателство, бюджетиране, социални дейности и много други – от изходните позиции на църковната институция?

С тези въпроси, както и с конкретни казуси, участници и преподаватели ще продължат да се занимават и през следващите месеци на продължаващото обучение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...