Пътуване в ранното християнство



В поредния брой на предаването „Вяра и общество“ за тази година – 18 януари,  Ви предлагаме:

  • „Чрез неговите молитви да утвърди Бог българската държава за вечни векове…“. Така завършва житието на първия търновски патриарх Йоаким, който е канонизиран за светец, а паметта му се чества на 18 януари. За неговата малко позната личност, която съвременните българи почти не познават, Горан Благоев ще  разговаря с доц. д-р Веселина Вачкова и гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев. Заедно с тях ще припомним и 785 години от голямото историческо събитие, свързано със св. патриарх Йоаким Търновски – издигането на Българската архиепископия на събора в Лампсак, както и засилването на автономията на Света гора – Атон, която по времето на патриарх Йоаким и цар Йоан-Асен ІІ е в пределите на българската държава.    
  • В деня на св. Атанасий Александрийски, когото църквата също почита на 18 януари, ще ви заведем из неговите места в София.
  • Да се превъплътиш в образа на раннохристиянски епископ – двама млади ентусиасти Любомир Цанков и Манол Глишев, членове на Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae„, ще покажат специално на зрителите как са изглеждали християнските епископи през IV – VIвек, т.е. по времето на св. Атанасий Александрийски, как епископската одежда се развива от римската тога, ще чуете как са спорили правоверни и еретици, а също и как е звучала молитвата «Отче наш» на два мъртви езика – старогръцки и готски.
  • Винаги трябва да благодарим – размисли върху притчата с изцелението на десетте прокажени в специален разговор за предаването с протойерей Ангел Ангелов от храм «Света София».

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 18 януари от 14.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...