Пътуващата изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“ на Държавния културен институт при МВнР бе открита в Папския Грегориански университет



Пътуващата изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“ на Държавния културен институт при МВнР е изложена в Папския Грегориански университет, най-престижното висше учебно заведение на Ватикана, в което учат близо 3000 студенти от 125 националности, в 14 факултета, водени от 334 преподаватели.

Откриването на изложбата се проведе в понеделник 17 октомври в 18.00 ч. в аулата на университета, докато 25-те пана с репродукции на знакови църкви и манастири от България и Балканските страни, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, бяха разположени в централното фоайе и различни преходни пространства, откъдето минават студентите.

Инициативата за представянето на пътуващата изложбата е на посолството на Република България при Светия престол. На откриването приветствие поднесоха Богдан Паташев, извънреден и пълномощен посланик при Светия престол, и ректорът на университета Марк Луис. Въведение в темата на експозицията направи директорът на факултета по история и художествени ценности на църквата проф. Отавио Букарели, а един от тримата автори на пътуващата изложба, проф. Аксиния Джурова, направи подробно описание на подхода и подбора на изображенията и смисъла на подобна изложба в съвременния свят. Българският православен свещеник в Рим доц. д-р Иван Иванов изпя в края на откриването тропар на Св. Йоан Рилски, чиято памет се чества тези дни в Рим и с други инициативи.

На откриването присъстваха духовници от православната, католическата и англиканската църква, посланици от над двадесет страни, преподаватели, студенти и гости.

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ е визуален проект, представящ знакови български икони, върху който Държавен културен институт работи съвместно с фондация “Елена и Иван Дуйчеви”. Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 25 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви. В изложбата са използвани снимки от архива на Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ “ Св. Климент Охридкси“, както и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири. Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите на посетителите на изложбата се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите и философиите.

Изложбата може да бъде разгледана в Папския университет до края на октомври 2022 г.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...