Радио „Сион” започва излъчването на документална поредица „По стъпките на св. Йоан Рилски”


Гергана Станчева, организатор на пътуването "По стъпките на св. Йоан Рилски"По повод 1060 години от Успението на св. Йоан Рилски (18 август 2006 г.) и празника на пренасянето на мощите на светеца, Радио „Сион” започна излъчването на документалната поредица „По стъпките на св. Йоан Рилски”.

Основа на поредицата са документални записи на Гергана Станчева, реализирани по време на пътуването „По стъпките на св. Йоан Рилски”.

Гергана Станчева е координатор на програма „Поклоннически туризъм” към Фондация „Покров Богородичен”, завежда секциите „Пътувания” и Графични ресурси на Православие БГ.

Организирала е редица поклоннически пътувания в България и чужбина. Един от най-значимите й проекти през тази година е пътуването „По стъпките на св. Йоан Рилски”, реализирано с финансовата подкрепа на Фондация „Покров Богородичен”.

На 13 август 2006 г. група поклонници се срещат в с. Скрино, родното място на рилския чудотворец – това е началото на пътуването им по стъпките на рилския чудотворец.

Пътят им започва от Руенския манастир „св. Йоан Рилски”, през местата, където е известно, че се е подвизавал светеца, минава по поречието на Струма, за да стигне до планината Витоша. На 17 август – в навечерието на празника Успение на св. Йоан Рилски – участниците в поклонническото пътуване достигат крайната цел на своя маршрут – Рилския манастир. Там те остават до 20 август…

Документалната поредица за това уникално пътуване се излъчва като част от предаването „Културно-историческо наследство” на Радио „Сион”, с водещ Емил Иванов.

Предаването може да слушате всеки вторник от 21 ч., с повторение в четвъртък от 21 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...