Разделя ли православния свят автокефалията на Украинската църква?



В този брой на „Вяра и общество”тази събота Ви предлагаме: 

  • Какви са очакванията на Македонската църква и какъв път ще поеме тя след Украинската автокефалия? – в седмицата, в която се очаква Светият синод да излезе с позиция по проблема с Украинската църква, в предаването търсим отговори на въпроси като: Канонични ли са действията на Вселенския патриарх при обявяването на Украинската църковна самостоятелност? Как православният свят реагира на казуса? Доколко украинската автокефалия подхранва надеждите и на  Македонската църква, че проблемът и с нейната независимост ще се реши? Ще дръзне ли патриарх Вартоломей да даде автокефалия и на Македония, след като в Северна Гърция скандират, че никой освен гърците не може да претендира за името «Македония», а «македонски народ» и «македонски език няма». Каква следва да е позицията и по този казус на БПЦ? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси от доц. д-р Дилян Николчев, преподавател по църковно право в Богословския ф-т на СУ и д-р Андрей Романов от сайта „Православие.БГ” 
  • Пастирят, който дръзна да се опълчи на властимащите – памет за Св. Йоан Златоуст в навечерието на един от неговите пазници през годината. С визия и слово ще си припомним живота и делото на един от основоположниците на християнското богословие, който освен изкусен оратор и автор, остава в паметта на църквата с грижата си за бедните и куража си да проповядва срещу греховете и недъзите на владетели и аристократи. За неговата личност, от каквато и днес неистово се нуждае правосланният свят ще разговаряме с доц. дякон Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ. 
  • Смирение, облечено в разкош – или как Католическата църква замени Христовия хитон със златотъкан брокат и коприна. Какво разказва символиката на старите католически богослужебни одежди в колекцията на една Лондонска галерия. 

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, 26 януари от 14.00 часа

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...