Раннохристиянска гробница с уникални стенописи показаха археолози в Пловдив



Stenopisi_Plovdiv2Нов уникален експонат вече може да се види в Археологическия музей в Пловдив. Това е раннохристиянска гробница от началото на 4-и век с напълно запазени уникални стенописи, съобщава БТА. Тя принадлежи към южния некропол на Филипопол.

Експонатът е намерен на ул. „Г. М. Димитров“ при изкопни дейности на ЕВН. Стенописите са идеално запазени и са гордост за всеки световен музей, отбеляза археологът Мая Мартинова, която от 2012 г. е ръководител на проекта по реставриране и консервиране. На двете дълги стени на гробницата са изобразени две новозаветни сцени – изцелението на паралитика и възкресяването на Лазар.

Също така, от вътрешната страна на по-малките стени може да се види изображение на евхаристиен съд, надписът Алфа и Омега, както и два пауна – древен християнски символ на възкресението.

Никъде в света до този момент не е открит стенопис на гробница с изображение на възкресяването на Лазар, подчерта директорът на музея Костадин Кисьов. Той допълни, че е рядкост музей да експонира цяла гробница, напълно реставрирана и запазена.

Stenopsi_Plovdiv3

Stenopisi_Plovdiv1

 

 Снимки: Наташа Манева, в-к „2-4 часа“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...