Рекорден спад на православните в България



Източник: сп. Foreign Policy Bulgaria

Според публикация в последния брой на списание FP Bulgaria, броят на определящите се като православни в България е най-нисък поне от 1910 г. насам. В изследване на Алфа Рисърч, публикувано в списанието под заглавие "Религиозност за всекидневна употреба", са изнесени статистически данни от 2005 г., според които едва 78.1% от българите се определят като православни. За сравнение, през 1910 г. този процент е бил 84%, а през 1992 г. е достигнал до 85.7%.

Според същото изследване, ислямът се е задържал на стабилни стойности от около 12-13% през последните десет години. Най-постоянно е нивото на католическата общност – около 0.5-0.6% за последните 100 години. Известен ръст са отбелязали протестантските общности, които все пак не достигат 1%. Ясно отличима е тенденцията за нарастване на нетрадиционните вероизповедания, както и на неопределящите се религиозно българи (3.4%).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. proben каза:

    според НСИ, най-нисък засечен процент на православни е от 1887 г., 76.86%. но тогава пък мохамеданите са били над 22%… но така или иначе, цифрите са показателни.

  2. Idiot каза:

    Страх ме е да попитам какъв процент от населението принадлежи към верните? Колко ли щеше да е процентът на вярващите тогава? Иначе всички сме православни и се увличаме от модерните духовни течения, гъделичкащи нашето самочувствие, както всеки ентелегентен човек.
    За огромно мое съжаление, православните ще стават все по-малко, но… православие ще има винаги.