Религиозните институции в дни на обществено напрежение – пасивен наблюдател или активен посредник


По кои проблеми на обществото религиозните институции могат и трябва да взимат отношение? Обществените вълнения само граждански проблем ли са и трябва ли религиозните институции да имат позиция по тях? Може ли да помогнат религиозните авторитети в дни на големи смутове, когато градусът на общественото напрежение върви към критична точка? 

Трудни въпроси, в трудно време. Отговорите Горан Благоев търси във „Вяра и общество” с личности, които всяка вечер са сред протестиращите в центъра на столицата – православния богослов Екатерина Дамянова, пастор Николай Неделчев – председател на Обединени евангелски църкви в България и епископ Христо Писаров – председател на Вселенската съборна църква на Христос. Ще потърсим и гледната точка на бившия депутат – свещеник Стефан Стефанов от Русе. Ще чуете също откъси от посланието на Вселенския патриарх Вартоломей по повод гражданските протести в Турция и Европа, както и на Българския патриарх Неофит за продължаващото напрежение в българското общество.  
 
Вашите мнения по темите и въпросите към нашите гости може да зададете преварително чрез страницата ни във фейсбук, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на предаването ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 814 2551. 
 
В същия брой Ви предлагаме още: 
  • – Общуването с Бога е радост, а не тъга – за избора на един млад учен да върви по пътя на вярата: интервю с д-р Надежда Савова – създадел на веригата ”Хлебни къщи” и преподавател по културна антропология, която насторо се дипломира в Принстънския университет с научната степен „доктор”. 
  • – Светият Дух изпълни с мъдрост простите галилейски рибари – защо Петдесетница е Рожденият ден на Църквата?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...