„Религиозни фанатици” ли са защитниците на традиционното семейство?



На 28 септември в предаването ви предлагаме:

Тотална държавна власт над семейството и децата – това са безпокойствата на родители, правозащитници и духовни лица по отношение на подготвяни промени в Закона за закрила на детето и проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030. Впрочем има ли такава стратегия? Защо ако няма има протести срещу нея? Далече ли е огласеният проект от българската реалност, идентичност и история, за които семейната институция е изиграла ключова роля при съхраняването на самосъзнанието и оцеляването на българския народ през вековете? Защо протестите се подкрепят и от религиозни общности? Въпроси, на който Горан Благоев ще търси отговор с гостите в студиото – д-р Виктор Костов, правозащитник и гл. редактор на „Свобода за всеки“; доц. д-р Свилен Тутеков, богослов, преподавател във Великотърновския университет, един от тримата богослови, които в началото на месеца излязоха с призив до Светия Синод БПЦ да се произнесе срещу „регламентирането на социални практики, които позволяват насилственото откъсване на децата от техните родители”. Въпреки поканата ни Министерството на труда и социалната политика да изпрати свой представител, те се въздържаха от участие.

„Християнската вяра в своята същност е общение и любов” – гръцкият богослов Димитриос Керамидас за своята книга, публикувана на български език „Православие и благовестие през ХХІ век”.

Възможно ли е покаянието на един убиец и може ли духовно лице да съдейства за намаляване на присъда?! – говорят духовници, които познават лично от затвора предсрочно освободения Джок Полфрийман. Гост в студиото ще бъде пастор Иводор Ковачев, капелан на Централния софийски затвор, който е заявил положително мнение по отношение предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. В телефонна връзка ще чуем и мнението на протойерей Николай Георгиев, дългогодишен представител за България в Международната организация за духовно подпомагане на лишените от свобода.

Под покрова на Божията майка – в рубриката ни „Азбука на вярата” ви предлагаме разказ за произхода на един от големите Богородични празници, както и видеопътешествие до мястото, където той възниква.

Вашите въпроси към събеседниците в предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

 

Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...