Религията – задължителен предмет от 1-и до 7-и клас?



zaGrada.bg

От свободно избираем предмет (СИП) или задължително избираем (ЗИП), предметът религия може да стане напълно задължителен от 1 до 7 клас, а от 8 до 12 отново да е СИП или ЗИП. Общественият съвет към просветното министерство под председателството на историка проф. Георги Бакалов е изготвил концепция за новия статут на учебния предмет.

Тя бе представена днес на кръгла маса, на която обаче не взеха участие представители на основните вероизповедания у нас, въпреки че предметът в момента се изучава конфенсионално – като християнство или ислям. Дали вероизповеданията да продължат да изучават религия по отделно е основен проблем в дебата. Така искат и Светият синод, и Главното мюфтийство. Другият проблем е, че интересът към религията като свободно избираем или задължително избираме предмет спада – от 16 000 на 14 000 ученика, по данни на проф. Бакалов, а МОН се готви да го прави задължителен предмет.

Според Бакалов обаче това ще помогне да се създаде дух на толерантност в българското училище и ще повдигне културното ниво на учениците. Конепцията предвижда учениците от първи до четвърти клас да изучават предмета с притчи, разкази и много илюстрации.

Депутатът от ДПС Лютви Местан каза, че за въвеждането на концепцията е необходима широка политическа подкрепа, както и да се преодолеят съмненията, че това би станало "за сметка на едни или други деноминации". И че за прилагането на този документ напрактика ще се наложат промени в законите за учебния план и за народната просвета.

Независимият депутат Павел Чернев също се застъпи за конфесионалния подход, но откъм православната му страна, и даде за пример Гърция, Румъния и Кипър.

Цвета Брестничка от асоциация "Родители" изрази мнение, че изучаването на религията като отделен предмет е излишно, тъй като с един час седмично децата няма да станат по-морални, а само ще бъдат пренатоварени.

Социологът Мирослава Янова предложи предметът да бъде наричан "религиознание" и след пети клас да се търси по-равнопоставен подход при изучаването на основните световни религии.

Според социолога Андрей Райчев, въвеждането на религията като задължителен предмет е крайно неприемливо. По думите му, в България 50 на сто от населението вярва, че има Бог, а останалите 50 на сто смятат, че той е някаква абстрактна сила. Райчев изрази мнение, че пътят за включване на религията в
часовете по история не е изчерпан.

По думите на Пламен Димитров от асоциацията на психолозите, изследвания показвали, че религиозното образование не води до по-добро психологическо здраве и до по-високи нравствени ценности.

Просветният министър Даниел Вълчев предложи концепцията да бъде публикувана на сайта на МОН и да се направи ново социологическо проучване за нагласите към изучаването на предмета. Той призна, че към момента няма обществен консенсус за въвеждането на предмета като задължителен и че той не би направил постъпки за въвеждането му, ако няма такъв консенсус. Освен това от тази есен предметът може да стане задължителен, само ако се реши да няма учебник за първи клас, но това не е най-доброто решение, поне за първи клас, каза Даниел Вълчев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...