Реликварий с мощи на светец е бил открит в Перперикон



Археологът проф. Николай Овчаров е представил в Историческия музей в Кърджали ранно-християнски реликварий с мощи на светец, хирургически инструменти на тракийски жрец и Антична статуетка на сатир. Находките са от Перперикон и са открити по време на разкопките през миналото лято, но сега е приключила реставрацията им, съобщава информационният портал  Кърджали Инфо.

Според професор Овчаров особен интерес представлява реликварият във формата на кръст. Той е открит в западната част на голямата базилика на Перперикон и е датиран от 5-6 век. Това е и времето на построяване на църквата, за която учените предполагат, че е най-старият храм в Източните Родопи. Кръстът е бил плътно затворен, а при реставрацията му вътре са намерени парченца от кост.

"Вероятно е садържал мощи на светец почитан в района. Не е изключено това да са част от мощите на самия Никита Ремисиански, първият епископ на Перперикон и покръстител на бесите, даките и готите" – е предположил проф. Овчаров. За разлика от реликвария, открит преди 3 години, в който са се съхранявали парченца дърво, сегашната находка не е така богато украсена – върху кръста е изобразено само птиче око.

"Досега сме открили около 20 реликвария в района на Перперикон, което доказва, че той е бил голям християнски център в периода от 5 до 14 век", е казал проф. Овчаров.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Цветелина Даржанова каза:

    Книжката е чудесна! Красиви илюстрации, оригинално оформление, така че части от по-задни страници се виждат по-рано и това задържа интереса на детето, а също и много приятна рима. Моят син я харесваше още миналата Коледа, на 1г. и 10 месеца. Сега, на 2г.10м. я знае почти наизуст. Мисля, че ще е интересна и за по-големи деца.