Рилският манастир набира средства за реставрация на старопечатни книги


За да опази богатото си културно наследство, Рилският манастир планира да обособи работилница за възстановяване на застрашена от изчезване книжнина и подготовка за дългосрочното ѝ съхранение. Проектът може да стане реалност с набрани средства от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която се провежда за 13-та поредна година. От 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 проекта с над 3.5 млн. лв.

Библиотеката на Рилския манастир пази при специални условия над 200 ръкописа от края на X до XIX в., над 7000 старопечатни книги от началото на XV до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика. С набраната от кампанията сума Рилският манастир ще закупи необходимото специално оборудване за реставрация, извършване на книговезна дейност и съхранение на това богато книжовно наследство за поколенията.

Каузата е част от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. Подробности можете да откриете на страницата на дарителската кампания.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, са Национален археологически музей, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х. Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Дарение за избрания проект може да се направи чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

 

Източник: в-к „Труд“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...