Рождественски концерт с беседа за църковната музика представя хорът при храм „Св. Параскева“



Hor_hram_Sv.ParaskevaВ навечерието на Рождество Христово хорът при столичния храм „Св. Параскева“ отправя покана към ценителите на православната музика за Рождественски концерт с беседа „Слава във висините Богу“. На събитието ще бъде представен и новият албум на хора с църковни песнопения „Духовна светлина“.

Защо и как се пее „Богородице Дево“? Кой, кога и защо изпълнява Херувимската песен? Как звучи коленопреклонното „Тебе поем“ в два шедьовъра на българското композиторско майсторство? Какво е мястото на старозаветните псалми в богослужението днес и кои от тях пеем? Това са част от въпросите, на които хористите ще дадат отговори с примери, изпълнени на живо.

Специален акцент в концерта ще бъдат Рождественските песнопения!

Hor_hram_Sv.ParaskevaХорът при софийския храм „Св. Параскева” с диригенти Нели Трошева и Димана Тодорова е създаден през 2006 г. В него участват професионалисти: оперни певци, хорови диригенти и музикални педагози. Хорът представя изпълненията си всяка неделя и на църковни празници по време на богослужение. От 2012 г. хорът разкрива красотата на православната музика пред чуждестранни туристи. До момента над 5000 гости на столицата от Дания, Италия, Испания, Гърция, Русия, Швейцария, Франция и Германия са били очаровани от изпълненията на хора на живо.

В репертоара им са включени над 250 църковни песнопения от български и руски класически композитори. Хорът нееднократно е бил награждаван с най-високата диплома за отлично представяне от Международния фестивал на православната музика в Поморие; има концертни турнета във Варшава, Берн, Базел и Цюрих.
Миналия месец хорът издаде първия си диск с най-трогателните църковнославянски песнопения, обичани от православните християни.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 17 декември (сряда) 2014 г., 18:30 ч.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...