Рождественско „Професорско каре“ в Русе



ХРИСТОС – ЕДИНСТВЕНОТО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО е темата на диалога, взаимстващ формата на т.нар. „Професорско каре“. Това е често използван израз от църковните отци, за да се акцентира върху идването в плът на Бога (Рождество Христово) като единственото ново нещо под слънцето. За Христос, който бидейки съвършен Бог, стана съвършен човек, за да спаси света: събитие, което възстанови връзката между човека и Бог.

Участници са проф. дфн Калин Янакиев, проф. дфн Георги Каприев и д-р Свилен Тутеков. Началото е в 17.00 часа на 12.12. (събота) в зала „Култура“ на Община Русе, ул. Цариброд 3 (срещу РТВЦ).

На 13.12. (неделя) от 09.00 часа в Литургията в храм „Свети Николай“ ще има проповед и беседа, а от 16.00 часа беседа в същия състав в катедралния храм „Света Троица).

Калин Янакиев (1956, София) е доктор по философия, професор в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, преподава история на средновековната култура и християнството. Влиза неумолимо в науката още с докторската си дисертация ”Етиката на ранното християнство”. Специализира в Берлин. Автор е на много книги, сред които: “Диптих за иконите”, “Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията”, „Три екзистенциално философски студии”, „Философски опити върху самотата и надеждата”, „Метафизика и християнство”. Член е на Международното общество за изследване на средновековната филосфия. Заместник-председател е на партия Демократи за силна България.

Проф. дфн Георги Каприев (1960, Бургас) е преподавател по средновековна философия в СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедра „История на философията“. Специализирал е в Германия и Франция. Автор е на 14 книги и многобройни статии и монографии в областта на средновековната християнска философия. Президент е на секция „Византийска философия“ към Международното общество за изследване на средновековната философия. Съиздател на „Архив за средновековна философия и култура“ и „Bibliotheca christiana“. Член на редакционния съвет на списанията „Алтера Академика”, „Християнство и култура” и „Mediaevalia Philosophica Polonorum”. Преводач от латински, старогръцки, немски и руски езици.

Д-р Свилен Тутеков (1974) е преподавател по “Християнска антропология и етика” в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2003 г. защитава докторска дисертация, посветена на аскетическата антропология на св. Йоан Лествичник. През 2005 и 2007 г. специализира в Богословския факултет на Белградския университет. Автор е на монографиите „Литургични измерения на нравствеността“, „Личност, общност, другост”, „Добродетелта заради истината” и на многобройни студии и статии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...