Руенският манастир купи дупнишкото радио “Астра плюс”



Източник: Вяра

Една от рожбите на дупнишките барикади през 1997 година – радио "Астра плюс”, вече е собственост на Руенския манастир. Църковно сдружение е броило 60 000 лева за дяловете в медията на дупнишката фирма Е-79 ООД, собственост на четирима съдружници. Сделката била сключена в четвъртък в кантората на местен нотариус. Документите около сделката предварително са били изготвени от софийски адвокат, а в Дупница е станало нейното финализиране.

Веднага след подписването на договора игуменът на Руенския манастир отец Поликарп се е срещнал с екипа на радиото. “Успокоих хората, че те ще останат на работа при същите условия и няма да има съкращения в медията. Що се отнася до дейността на радиото, само ще кажа, че ще запазим програмната схема. Ще се стремим да подобрим качеството на излъчванията”, заяви пред “Вяра” отец Поликарп.

“На този етап нищо не мога да кажа, нещата все още не са приключили, защото трябва да се извърши и регистрация”, беше коментарът на един от съдружниците Надя Кирилова. Радио “Астра плюс” бе създадено през 1997 година със средства, отпуснати от фондация “Отворено общество”. Идеята за него дойде по време на барикадите, когато в Дупница пристигна председателят на фондацията Георги Прохаски. Тогава депутатката д-р Лорета Николова осъществи връзка между него и четиримата бъдещи съдружници в радиото – Станислав Тенев, Надя Кирилова, Боби Коларов и Ивайло Йорданов. За закупуването на апаратурата фондацията отпусна 30 000 долара и то стартира своите излъчвания.

“Аз наистина помогнах на тези млади дупничани, които имаха желание да се занимават с това. По това време имаше само едно радио – “Саня”, което излъчваше предимно музика. В града нямаше такова, което да дава информация на гражданите за събитията в региона”, каза пред “Вяра” бившата депутатка и настояща общинска съветничка д-р Лорета Николова.

За предстоящата сделка около купуването на радио “Астра плюс” се заговори още в началото на миналия месец. Тогава игуменът на Руенския манастир отец Поликарп пристигна в Дупница, за да се запознае с работата на радио “Астра”. Източници на “Вяра” тогава информираха, че отец Поликарп се е качвал на релейката при Ловния дом. Неговите намерения били тя да се премести на по-голяма височина, за да може предаванията да се излъчват на територията на цяла Югозападна България.

Игуменът на Руенския манастир бе инициаторът за създаване на първото църковно радио в България “Сион”. То се излъчва само по интернет, а неговото официално откриване стана по време на храмовия празник на Руенския манастир на 19 октомври 2005 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...