Руините на храм „Свети Архангел Михаил“ в Стара Кресна и силната вяра на местните



„За мен е важно храмът да бъде възстановен и функциониращ в благолепния си вид, да се извършват богослужения и да приютява вярващите.“

Руините на опожарявания два пъти храм „Свети Архангел Михаил“ в село Стара Кресна напомнят за силната вяра на местните хора, разказва архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев.

„Бурните събития от 1878 и от 1912 г. са оставили следите си върху църквата, която, дори и с полуразрушени стени, изглежда величествено. Изграденa е от местните хора в далечната 1856 г. – време, в което получаването на съгласие от султана и построяването на толкова голям храм е било истинско постижение.

По-малко от 20 години след построяването му, храмът е изгорен при потушаването на Кресненско-Разложкото въстание. Вярващите хора в селото въздигат отново църквата за кратко време, а възстановяването отнема около три години.

Съдбата на църквата се повтаря по време на Балканската война, когато този край е освободен и включен в пределите на България. През 1912 г. отстъпващите османски войници опожаряват църкви и къщи в района. Сред унищожените от огъня храмове е и „Свети Архангел Михаил“. В онези години обаче броят на местното население силно намалява,  останалите след войните жители на Стара Кресна нямат и възможност за възстановяване на стария храм.

През 20-те години на миналия век местните хора взимат решение да изградят нова църква в непосредствена близост до руините на стария храм. Тя е по-малка, но с нея жителите на Стара Кресна засвидетелстват почитта си към Свети Архангел Михаил. Така, застанали една до друга, двете черкви носят името на светеца. Този храм говори за това колко са били всеотдайни хората“, разказва отец Георги.

И двете църкви се нуждаят от реставрация. За новата, по-малка църква, основно се грижи църковното настоятелство, което събира средства за ремонт на покрива и укрепване на сградата. За стария храм обаче е необходима голяма сума, за набавянето на която преди няколко години е започнала дарителска кампания. Надеждата на отец Георги е, че дори да не се съберат достатъчно средства за пълното му възстановяване, то поне да бъде консервиран, за да остане като исторически експонат, който да разказва за вярата и отдадеността на жителите на Стара Кресна.

„Новият храм изпълнява функцията си да приема богомолците и да спасява човешките души. Имаме огромното желание да възстановим стария и новия, по-мъничък храм, който има нужда не от козметичен, а от цялостен ремонт – както вътре, така и отвън. А колкото до старият храм, има създадена инициатива с общината и местния бизнес, събрани са средства, но те са крайно недостатъчни. Нужни са стотици хиляди левове, надяваме се да помогне бъдещото строителство на ЛОТ-а от АМ „Струма“, който ще мине наблизо. За да може хората от цяла Европа, минавайки оттук да не виждат нашите порутени храмове, а нещо красиво и ремонтирано, което да говори за отношението ни към тази светиня.

Опожареният храм е бил изграден изцяло от камък, арката, през която се влиза от юг е един огромен камък, незнайно как донесен и обработен. Абсидата над престола е без колони или трегер, камъкът така е нареден, че единият притиска другия, което не само за времето си, но и днес е голямо постижение. В стените на храма, строен преди над 160 години, освен изгорелите греди, все още се виждат акустичните гърнета във вид на амфора, които са усилвали акустиката в достолепния храм.

„За мен е важно храмът да бъде възстановен и функциониращ в благолепния си вид, да се извършват богослужения и да приютява вярващите“, категоричен е отец Георги Танчев.

Източник: БТА; БГНЕС

Снимки: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...