Румен Петков: Няма данни българският патриарх да е сътрудничел на Държавна сигурност



Днес сутринта по БТВ беше прочетено писмо на министъра на вътрешните работи Румен Петков в отговор на запитване на журналиста Николай Бареков за принадлежност на настоящи политици, общественици, журналисти и духовни лица към бившата Държавна сигурност.

В писмото си Бареков изрично поставя въпроса за евентуално досие на българския патриарх. Неговото запитване отразява дългогодишни нагласи в среди в българското общество, които от 1989 г. насам обвиняват Негово Светейшество патриарх Максим в сътрудничество с тайните служби. Тези обвинения бяха и сред основанията на продължилия повече от 10 години разкол в БПЦ.

В отговора на министър Петков са посочени като бивши агенти конкретно няколко български политици, както и настоящият главен мюфтия. Българският патриарх не е споменат сред агентурата на бившата ДС.

Писмото на министър Петков е първото официално свидетелство на такова високо ниво за липсата на данни за досие на българския патриарх.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...