Румънски майстор на фреското направи демонстрация в Търново


Студентите от катедра “Иконография” към Православния богословски факултет на Великотърновския университет имаха възможността да наблюдават процеса на изпълнение на фреско. Това е една от най–трудните техники в монументалната живопис. Възниква в Крито-Микенската култура и се развива интензивно през Античността и Ренесанса.

При нея се работи по технология “мокро в мокро” – върху мокра варова мазилка се нанасят пигментите, смесени с вода. Едни от най-значимите произведения са на Микеланджело и Рафаело във Ватикана.

Демонстрацията бе направена от госта на катедрата доц. д-р Думитру Сорика. Той е преподавател по фреско, мозайка и сграфито в катедра “Църковни изкуства” на Православния богословски факултет към Букурещкия университет. С фреско се занимава от 30 години. Работи в екип от трима души, единият от които, Мирел Макавей, помагаше на д-р Сорика по време на демонстрацията. Мирел е завършил същата катедра като един най-добрите студенти. Предстои му магистратура.

Полезното за студентите и за преподавателите дидактично изпълнение на фреско се проведе със съдействието на двата факултета като част от дейностите по договор за съвместна дейност, сключен между деканите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...