Русенската общественост съдейства за възстановяване на православният храм „Всех Святих“



Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит е съпредседател на новоучреденото сдружение "Всех Святих" в Русе, заедно с кмета на града, Божидар Йотов. Сдружението е създадено на 9 ноември тази година, с цел възстановяване на едноименния храм в града, разрушен през 1975 год., за да бъде построен Пантеон на Възрожденците.

"Една зимна сутрин на Димитровден през 1975 г., само за 48 часа булдозери разрушават църквата "Всех Святих". На мястото й в района на старите руски гробища е издигнат Пантеона на възрожденците. Дълго време паметникът-костница предизвикваше негативното отношение на русенци. През 2001г. Пантеонът беше христианизиран с поставяне на кръст върху купола му, открит е и параклис „Св. Паисий Хилендарски“. През годините на няколко пъти са правени опити за възстановяване на стария храм. Все нещо обаче спъваше плановете. Сега видни русенци се събират с твърдата увереност, че този път заедно ще успеят да изградят съборената църква", се казва в публикация на Моя Йоргова за Дарик.

Членове на сдружението са Иван Самоковлиев, Валентин Йорданов, Пламен Бобоков, Гено Генов, Теодорин Патриков, арх. Тончо Тончев /автор на възстановката на храма/, скулпторът Георги Радулов, арх. Симеон Рангелов, д-р Емил Миленов, доц. Марко Тодоров, зам. кметът Дончо Добрев, отец Стефан, Минко Цочев, Кольо Василев, Любо Ганев, съобщава Русеинфо.

Средствата се набират по банкова сметка, като всеки понеделник кметът Б. Йотов ще дава отчет за постъпленията. Мнозина са изявили желание да помогнат, като досега са събрани 7 906 лева  по сметката на храма.

Новата църква ще бъде в Парка на Възрожденците.

"Ние трябва да възстановим това, което сме имали в неговия автентичен вид", е казал кметът Б.Йотов на пресконференцията по повод учредяване на сдружението. "По изчисления на арх. Тончев всички дейности ще струват между 2.5 и 3 млн. лева. Той е направил и проектите по възстановяване. Целта е възможно най-бързо да бъде събрана основната част от сумата, за да започнат строителните работи още в пролетните дни".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...