Русенският митрополит Неофит бе отличен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“



По предложение на факултетния съвет на Богословския факултет Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отличи Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит с Почетен знак "Св. Климент Охридски".

Синята лента Митрополит Неофит получава заради заслугите си за връщането на статута на Богословския факултет през 1991 г. Почетният знак бе връчен на Негово Високопреосвещенство на академичното тържество на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Бих желал да остана скромен ученик на Св. Климент Охридски и да продължа неговото дело. Благодаря на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим, който ме води до този момент и под чийто просветителски омофор съм правил своите стъпки в духовния живот”, заяви в словото си пред академичната общност Негово Високопреосвещенство Митрополит Неофит.

Той изказа своята благодарност и на проф. Николай Генчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” в периода, когато Духовната академия връща статута си на факултет след политическите промени през 1989 г.

В благопожеланията си към академичната общност и гостите на празника на Алма Матер Митрополит Неофит подчерта необходимостта от „сили, усърдие и много жертва”.

„Граждани на човешкия дух” – така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Боян Биолчев се обърна в приветственото си слово към гостите на академичното тържество в аулата на Алма Матер.

„И ако ние сме граждани на човешкия дух, столицата на този дух е университетът”, заяви още проф. Биолчев, подчертавайки значимостта на Софийски университет като „обелиск” и „монумент” в развитието на българската просвета и наука.

В обръщението си към академичната общност министърът на образованието г-н Даниел Вълчев поднесе своите извинения за това, че от създаването на новия правителствен кабинет, акцент в работата му като просветен министър е получило най-напред средното образование. Той изтъкна своето желание за сътрудничество с академичната общност и необходимостта от създаване на програма за развитие на висшето образование и наука, разширяване на проектното финансиране и утвърждаването на висшите учебни заведения като научни центрове.

„Голямото предизвикателство на XXI век към преподавателите е да останат на равнището на тези, които знаят повече”, каза още министър Вълчев в приветствието си към участниците в академичното тържество на СУ „Св. Кл. Охридски”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...