Русенският храм „Св. Николай Чудотворец” вече има своя уеб страница


Източник: Русе инфо

На 4 декември в Европейския културен център приключи представянето на интернет страницата на русенския православен храм "Св. Николай Чудотворец" по повод храмовия празник. Той е първият в града, който влиза в дебрите на информационните технологии и ще бъде последван в най-скоро време от болничния параклис. До края на годината вероятно и тя ще бъде хоствана, като за целта се ползват безплатните услуги на JuSoft, както и място на сървърите й.

Разработената през тази година от служителя в храма Венелин Попов уеб страница функционира вече два месеца. Благодарение на фондация "Покров Богородичен" той и още двама младежи преминават едноседмичен курс по уеб дизайн при администратора на Православие БГ – Калин Сивов.

По думите на отец Стефан сайтът е по-добър от тези на водещи фирми, независимо че е правен от аматьори. След 1 година развитието му ще продължи и ще достигне завършека си.

Сайтът следва примера на Скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски", който също разполага вече със собствена страница. На страницата на Русенската епархия са включени кратки описания на всички духовни средища в града и региона. Сайтът дава препратки към житията на светеца, Кетехизиса, Устава на БПЦ, проповеди, Славянобългарска история и т. н. Има и галерия от снимки. Предстои място за въпроси и отговори по проблемите на вярата в реално време.

Църквата се обгрижва от отец Стефан и свещеник Искрен Казаков. “Св. Николай” е третият православен храм, след “Света Троица” и “Св. Георги”, построен в град Русе. Макар да е по-късен и по-малък от тях, неговата история е много интересна, защото изграждането му е пряко свързано с борбите за църковна независимост, добили популярност като “Българският Великден”. Именно в този период храмът, известен днес на русенци като “Руската църква”, е построен като гръцки параклис. Без да е архитектурна забележителност, през 1973 г. храмът е обявен за паметник на културата, именно заради интересната си съдба, пряко преплетена с драматичната българска история.

В присъствието на множество миряни днес в Русе бе отслужена утреня и празнична литургия по повод храмовия празник и деня на Свети Николай. Отец Стефан и свещеник Искрен в съслужение с представители на Русенската митрополия благословиха вярващите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...