Русенски митрополит Неофит: Да се поклоним на Възкръсналия!


Обични духовни чеда от богохранимата ни епархия,

Христос воскресе!

Великденската божествена и спасителна нощ радостно вълнува сърцата ни, тя възвестява Христовото Възкресение – празник на празниците, чудо на чудесата, светлина на светлините!

У Бога не остава безсилна нито една дума, “защото Той рече – и всичко стана; Той заповяда – и всичко се яви” (Пс. 32:9), Той е “Господ на силите” (Пс. 23:10). Всемогъществото е свойство на Божията воля и Бог без никакво затруднение привежда в изпълнение всичко, което е в Неговата мисъл. Без да нарушава свободната воля на човека, Той съдейства в следването на доброто и ограничава злото до пълното прекратяване на действията му в света. Той знае минало, настояще и бъдеще, знае “тайните на сърцето” (Пс. 43:22) и “ще изнесе на виделина тайните на мрака” (І Кор. 4:5), като “въздаде всекиму според делата му” (Рим. 2:6). Затова Той открито каза на учениците Си: “Син Човечески трябва много да пострада, … да бъде убит и на третия ден да възкръсне” (Марк. 8:31). Така Спасителят самовластно прие смъртта и бидейки началник на живота (Деян. 3:15), победи смъртта и дари живот на света.

Ние прославяме Христа, воскресшаго из мертвых, и като очистим чувствата си, благоговейно Му се покланяме, за да ни озари светлината Христова, да видим в нея Победителя на смъртта и да чуем сладчайшия Му глас: “Радвайте се! Мир вам! Хвърлете мрежите отдясно на кораба, донесете от рибата, що сега уловихте, дойдете, обядвайте. Вие повярвахте, защото Ме видяхте. Блажени, които не са видяли и са повярвали! Вървете подире Ми! Научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света”.

С възторга от тези божествени слова да влезем в радостта на Възкресението, да възлюбим един другиго, да живеем в мир и справедливост, да служим на правдата и истината, да следваме пътя на живота.

Честито Възкресение Христово!

† Русенски митрополит НЕОФИТ
Пасха Христова, 2006 г., Русе

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...